dnes je 3.12.2022

Input:

Služobná cesta v roku 2017

25.10.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2017.20.2.1 Služobná cesta v roku 2017

Ing. Ivana Glazelová


Naša spoločnosť robila školenie zamestnancov vo vlastnom zariadení. Zamestnancom sme poskytli prvý deň večeru, druhý deň celodennú stravu a tretí deň raňajky. Školenie - teda služobná cesta trvala od 15:00 prvého dňa do 12:00 tretieho dňa. Otázka: Čo môžeme dať do nákladov - stravné do výšky stravného na služobnej ceste? Náklady na stravu, ktoré prevýšia cenu stravného, bude stravné nad limit? Treba účtovať aj aktiváciu vnútroorganizačných služieb a v akých cenách - skladových alebo predajných?

Pohľad autora na problematiku:

§ 17 ods. 3 písm. e) ZDP hovorí o tom, že do základu dane sa nezahŕňa suma rovnajúca sa hodnote 45 % z rozdielu, o ktorý úhrn výdavkov (nákladov) z prevádzky vlastného stravovacieho zariadenia prevyšuje úhrn príjmov z jeho prevádzky. Čo vlastne znamená, že aby vedela účtovná jednotka správne vyčísliť základ dane z prevádzky