2020.01.1.1 Nárok zamestnanca na stravný lístok v roku 2020
Mgr. Michaela Hinnerová
Každý zamestnávateľ je v zmysle § 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov povinný zabezpečiť svojím zamestnancom vo všetkých pracovných zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadam správnej výživy priamo na pracovisku, alebo v jeho blízkosti. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na zamestnávateľa, alebo agentúru dočasného zamestnania voči dočasne pridelenému zamestnancovi. Jedlo by malo pozostávať z jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja. Zamestnávateľ si svojú povinnosť splní, ak jedlo zabezpečí:
- prostredníctvom vlastného stravovacieho zariadenia (napr. závodná jedáleň, reštaurácia zamestnancom), alebo
- prostredníctvom stravovacieho zariadenia iného zamestnávateľa (napr. závodná jedáleň v blízkosti patriaca inému zamestnávateľovi, dovoz jedla), alebo
-…